ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Genel Kurul Konumalar > Sosyal Sig. Ve Gen. Sağ. Sig. Kan. hakkında konuşması
02.04.2008

Sosyal Sig. Ve Gen. Sağ. Sig. Kan. (Önerge)

YILMAZ TANKUT (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 119 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 18'inci maddesiyle değiştirilen 5510 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinin değiştirilmesi ve dördüncü fıkranın madde metninden çıkarılması hakkında verdiğimiz önergeyle ilgili olarak söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle Milliyetçi Hareket Partisi ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın milletvekilleri, oluşturulmak istenen bu sistemle mevcut sistemdeki hakların korunduğu iddia edilmektedir. Ancak bu iddialar tüm çalışanlar için ne yazık ki gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü söz konusu tasarı yasalaşırsa bu yasanın yeni düzenlemelerinin… İddiaların aksine, kesinlikle herkes bu yasadan olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Ayrıca, tasarı, norm ve standart birliği sağlamamakta, aksine, var olan farklılıkları çok daha fazla bir şekilde derinleştirmektedir. Sosyal güvenlik hakları açısından yarınları tamamıyla güvencesiz bırakan ve amaçlanan norm ve standart birliğini çalışanlar aleyhine daha da bozan bu düzenlemeyi mevcut hâliyle kabul etmemiz elbette ki kesinlikle mümkün değildir.

Nitekim, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 30'uncu maddesinin üçüncü fıkrasıyla "Yaşlılık aylığı almakta iken bu kanuna tabi sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan veya 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tabi olarak faaliyete devam edeceğini beyan edenlerden aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam olunur. Bunlardan 80 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançlar üzerinden 81 inci maddenin (e) bendi gereğince sosyal güvenlik destek primi alınır. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler bu kanuna göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilave edilemez. 31 inci ve 36 ncı madde hükümlerine göre toptan ödeme yapılamaz." şeklinde düzenlenmiştir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; mevcut düzenleme çerçevesinde, yaşlılık aylığı almaktayken yeniden çalışmaya başlayanlardan, prime esas kazançları üzerinden yüzde 33,5 ile yüzde 39 oranında sosyal güvenlik destek primi alınması öngörülmektedir. Bu düzenlemeye göre, 4/A kapsamındaki işçiler sigorta priminin yüzde 14'ünü öderken, 4/B kapsamındakiler, yani BAĞ-KUR'lular yüzde 33,5 ile yüzde 39 aralığındaki bir oranın tekabül ettiği primi tek başına ödeyeceklerdir. Anayasa Mahkemesi eskiden işçiler için yüzde 7,5 olan sosyal güvenlik destek primi oranının yüzde 14'e yükseltilmesine karşılık, BAĞ-KUR'luların eskiden yüzde 10 olan sosyal güvenlik destek prim oranının yüzde 14'e yükseltilmesini makul ve ölçülü bulduğundan, yeni düzenlemede, BAĞ-KUR kapsamında çalışacak emeklilerin yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi ödemesi öngörülmektedir. Bu oranın, ilk yıl yüzde 12, sonraki her yıl birer puan artırılarak yüzde 15'e kadar çıkartılması hesaplanmıştır.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; ancak bugün ülkemizin içinde bulunduğu zor ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda, zaten belirli bir yaşa gelmiş ve zor hayat şartlarında geçim kavgası veren vatandaşlarımızdan yaşlılık aylığı almaktayken yeniden çalışmaya başlayanların, yani yeni iş kuranların, işyeri açanların emekli aylıkları üzerinden sosyal güvenlik destek primi alınmasının uygun olmadığı düşüncesindeyiz. Bu kesintilerden ne kadar bir kaynak bekleniyor bilemiyoruz ama bunun, geçimini zor sağlayan emeklileri ya iş yerlerini kapatmaya ya da işlerini bırakıp kahve köşelerine mahkûm olmaya mecbur edeceğini bizler düşünmekteyiz.

Değerli arkadaşlar, şimdi buradan Sayın Bakanımıza sormak istiyorum: Emekli olunca çalışmayı kim ister? Eğer çalışmak gibi bir zevki varsa zaten emekli olmaz. Emekli olup da çalışanlar, elbette ki ihtiyaçları olduğu için çalışmaktadırlar. Hayatlarının sonbaharında emekli maaşlarıyla geçinemedikleri için çalışmak mecburiyetinde kalan bu insanlarımızın desteklenmesi icap etmiyor mu? Sosyal güvenlik destek primi yüzünden iş yerlerinin kapatılmasının ülke ekonomisine maliyeti, elde edilecek prim gelirinden çok daha fazla olmayacak mıdır? Ekonomik maliyetin çok da ötesinde meydana gelecek olan sosyal maliyet nasıl telafi edilecektir? Bu anlayışla üreten, vergisini veren, hatta yanında birkaç kişiye istihdam sağlayan bir iş yerinin kapatılmasına yol açılmış olunmayacak mıdır?

Değerli arkadaşlar, önemli olan, üretim ve buna bağlı olarak işsizliğin azaltılmasıdır. Bunun için de bu tasarının ilgili maddesi önergemiz doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir diye düşünüyoruz.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sonuç olarak, anılan tasarının 18'inci maddesinin 5510 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinin değiştirilmesi ve dördüncü fıkranın madde metninden çıkartılması hakkında vermiş olduğumuz önergenin kabulüyle, zaten düşük aylık alan vatandaşlarımızın aylıklarından bir kesinti yapılmamış olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak, emekli aylığı alırken iş yeri açan emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesine karşıyız diyor; bu düşüncelerle, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

,